• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

C2C brug

In samenwerking met Meerdink Bruggen en Adviesbureau Luning is een milieuvriendelijk brugconcept ontwikkeld: C2C Brug. De onderdelen van de brug bestaan voornamelijk uit hergebruikte FSC hardhouten planken afkomstig uit onder meer damwanden, sluisdeuren en meerpalen. De verschillende houten delen worden herzaagd en vervolgens samengesteld tot een houten vollewandligger, bijeengehouden door stalen stiften. In deze cradle to cradle toepassing krijgt het hout een derde leven.


Recycle uw oude brug tot een nieuw kunstwerk

C2C Brug: 'Een milievriendelijk, duurzaam en eigentijds brugconcept'
De C2C Brug is een milieuvriendelijk brugconcept, waarbij C2C staat voor 'cradle to cradle'. Uitgangspunt hierbij is om te komen tot een circulair gebruik van grondstoffen. Voor de bouw van de C2C Brug wordt er gebruik gemaakt van hergebruikt hardhout van objecten die aan het einde van hun levensduur zijn. Oude houten bruggen worden doorgaans gezien als afval en na de normale gebruiksfase afgevoerd en verbrand. Wij hebben een proces ontwikkeld waarbij het hout wordt verzameld en vervolgens weer verwerkt in een nieuwe brug of andere houten objecten in de openbare ruimte als vlonders en zitelementen. Op deze wijze krijgt het hardhout een extra levenscyclus.

Het proces

Een voornaam onderdeel van het C2C Brug-concept is 'Urban Mining’: het verzamelen van bestaande grondstoffen uit de stad. Hout afkomstig uit onder meer hardhouten damwanden, sluissdeuren, meerpalen en brugonderdelen wordt zorgvuldig verzameld en vervolgens herzaagd en hergebruikt in nieuwe eigentijdse en functionele ontwerpen. 

Keuze voor het materiaal hout
Hout is CO2 vast
Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig en een lagere CO2-uitstoot. Daarnaast heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.

Hout is recyclebaar
Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces hoeft geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Voor het milieu is tweedehands hout veruit de beste keuze.

Hout is biologisch afbreekbaar
Als hout niet wordt gerecycled, kan het goed worden ingezet om groene energie te produceren. Het gebruik van hout voor energie is volledig CO2-neutraal.

Hout is hernieuwbaar
Hout is hernieuwbaar: bomen kunnen na 80 tot 100 jaar geoogst worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron. 
Hout is ook volledig biologisch afbreekbaar, zodat toekomstige generaties niet met afval uit ‘onze’ tijd worden opgescheept.

bronnen: NBvT.nl & Milieucentraal.nl

 

Gerelateerde Projecten