• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

VlinderBrug N18

Als een vlinder ontvouwt de gelijknamig brug haar vleugels voor langzaamverkeer. De VlinderBrug overbrugt met een elegante sprong een drukke provinciale weg. De vorm van de brug refereert aan het vlinderlogo van Oost Gelre. Arc2 architecten bedacht twee houten bogen met een opgespannen net, die als het ware de twee vleugels vormen van een reusachtige vlinder die bij Lichtenvoorde op de N18 is neergestreken. Het baken in het landschap maakt verbinding met de natuur.


Testimonial
Robbert de Metter, directeur Meerdink Bruggen: ‘Gert-Jan heeft van deze brug echt een vlinder weten te maken, geïnspireerd op het logo van de gemeente Oost Gelre. En ondanks de zeer grote horizontale aanrijdbelasting is de brug zo rank als een vlinder. Zijn ontwerpen voor bruggen kloppen tot in detail. Met een zeer goed gevoel voor de krachtswerking in de constructie en weet hij er prettig ogende bruggen van te maken. Zijn ontwerpen zijn constructief logisch en zeer verfijnd. Tegenwoordig is de contractvorm voor bruggen vrijwel alleen maar Design en Construct. Hierbij gaat Gert-Jan als architect met de aannemer en de constructeur om tafel om alle drie disciplines op elkaar af te stemmen en het beste product te realiseren. Zo ontstaat een prettig, efficiënt ontwerpproces, waarbij de ontwerpen mij telkens positief verrassen. Gert-Jan is open, recht door zee en in voor ‘nieuwe dingen’. Hij vraagt door, gaat net een laagje dieper om het beste uit een project of samenwerking te halen.’ 

Voet-/fietsbrug Oost Gelre
De VlinderBrug is een elegante brug met een herkenbare vormgeving. Het landschappelijke profiel wordt op een heldere wijze door de brug doorsneden. Vanaf de VlinderBrug is het omringende landschap goed beleefbaar en zichtbaar. De brug vormt door het opvallende ontwerp een herkenningspunt voor de passant, een baken in het landschap. Tegelijkertijd maakt de brug in de andere richting een verbinding met de natuur. Dit is verbeeldt in de vormgeving waarin wordt gerefereerd aan een vlinder en de toepassing van het natuurlijke materiaal hout in de boog. De brug heeft een slanke vormgeving en heldere detaillering. Met het materiaalgebruik wordt onderscheid gemaakt tussen de draagboog met hangers en het dek dat er elegant tussendoor schiet. 

Ontwerp karakteristieken VlinderBrug
  • De brug past in vormgeving bij Oost Gelre;
  • De vormgeving van de brug is opvallend, elegant en functioneel;
  • De constructieve basisopzet van de brug is efficiënt;
  • Door toepassing van de boogconstructie zijn een minimaal aantal pijlers nodig;
  • De hoofdliggerconstructie en ondersteuningsconstructie is slank geconstrueerd;
  • Het brugdek bezit een elegante curve met een gunstige hellingspercentage voor de fietsers. Een minimale hoogte van de brug afgestemd op de minimaal vereiste doorrijhoogte van 4,60 meter.
  • De bogen zijn dichtgezet met gaas. Dit heeft een tweeledige reden. Enerzijds uit praktisch oogpunt. Het voorkomt dat afval vanaf de brug naar beneden kan vallen. Anderzijds creeert het een visueel vlak waarin patronen verwerkt kunnen worden waarmee het beeld van de vleugels van een vlinder wordt versterkt.

 

Gerelateerde Projecten