• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@Arc2.nl

Villa voor Trompettist

In een nieuwe woonwijk aan de Noorderplassen is een villa ontworpen voor een trompettist. Het huis heeft aan de voorzijde uitzicht op een haven en is aan de achterzijde georienteerd op een zen-tuin. De woonruimten voor en achter zijn met elkaar verbonden via een brede woontrap. In de zijgevel zijn de raamopeningen op een muzikaal ritme geplaatst. Het woonhuis is in staalframebouw volgens het Cradle to Cradle (C2C) principe gebouwd en afgewerkt met natuurlijke materialen en een houten gevel.

Winnaar 'Icoon van Almere’ (2016)Testimonials
Jean-Pierre Biemond, particuliere opdrachtgever Villa voor Trompettist: ‘Het laten ontwerpen van mijn huis heeft me geleerd dat je niet zomaar een architect kiest om jouw huis te tekenen. Je gaat een verbond aan met de architect die je probeert te doorgronden en je stimuleert om om heel goed te formuleren om mijn wensen voor mijn huis te verwoorden: een huis als een maatkostuum. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe abstracte karakteristieken langzamerhand in concrete vormen op papier worden gezet. Omdat ik in mijn vrije tijd trompet speel in een bandje, en een wat Bourgondische levensstijl heb, zijn deze gegevens helemaal meegenomen in het proces. Verder zijn de mogelijkheden van de locatie, oa. de avondzon op het terras en het uitzicht op de haven voor het huis, optimaal benut. Gert-Jan daagt je gedurende het ontwerpproces uit hoe ver je durft te gaan in de vormgeving van je nieuwe woning. Gert-Jan de Jong is enorm bevlogen, heeft veel constructieve kennis en – tegenwoordig niet onbelangrijk – zit goed in de wereld van duurzaam bouwen. De verrassende creativiteit en oplossingen van Gert-Jan de Jong hebben een onuitsprekelijke meerwaarde gehad voor de uitkomst van mijn droom: villa voor een trompettist.’

Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen Almere: ‘Ik wandel regelmatig door Noorderplassen West, en heb meerdere malen stil gestaan bij de woning van de heer Biemond. Een fantastische woning, niet alleen qua verschijningsvorm, maar zeker ook vanwege de uitvoering volgens het cradle-to-cradle gedachtegoed. Het is goed te zien dat de Almere Principles niet alleen in het Stadhuis aan de basis van ons handelen liggen, maar dat dat ook in de stad zelf gebeurt. En het is goed te zien dat wat ik vaak zeg - dat sommige iconische woningen een straat en wijk letterlijk omhoog kunnen tillen - daadwerkelijk het geval is.’


Een unieke woning voor een unieke locatie

De heer J.P. Biemond gaf Arc2 architecten de opdracht een villa aan de Noorderplassen te ontwerpen. Het uitgangspunt daarbij was om een unieke woning te ontwerpen die perfect zou passen op de locatie en ruimte zou bieden aan de levenstijl van de opdrachtgever. Jean-Pierre Biemond is een getalenteerd trompettist, verzamelt kunst en ontvangt graag vrienden bij hem thuis.
Het huis heeft aan de voorzijde uitzicht op een haven en is aan de achterzijde georienteerd op een zen-tuin. De woonruimten voor en achter zijn met elkaar verbonden via een brede woontrap. Het huis biedt meerdere plekken waar een trompetconcert ten gehore kan worden gebracht: het balkon boven de erker of het bordes in de 8 meter hoge woonkeuken. In de zijgevel zijn de raamopeningen op een muzikaal ritme geplaatst. Zo vormt het huis een architectonische serenade waar de opdrachtgever zijn unieke geluid kan laten klinken.

Duurzaam en Cradle to Cradle met Q-code
De Villa voor Trompettist is gebouwd volgens het ‘duurzaam bouwen’ principe. Om helderheid te verkrijgen wat duurzaam bouwen inhoudt is de Q-code gehanteerd. De Q-code houdt in dat 90% van de gebruikte materialen binnen 30 jaar vernieuwbaar zijn en dat de overige 10% up-cyclebaar zijn. Dit impliceert dat er bijna uitsluitend natuurlijke bouwstoffen gebruikt worden (die gezond zijn en geen allergieën veroorzaken) en dat delfstoffen nauwelijks worden toegepast. De Q-code is geheel volgens de cradle to cradle filosofie en past ook binnen de Almere Principles zoals door de gemeente zijn ontwikkeld. Voor de integrale toepassing in dit bijzondere ontwerp ontving de Villa voor Trompettist als eerste Almeerse woonhuis de Q-label. Om de kosten te beheersen is IFD ontwikkeld; dat wil zeggen Industrieel, Flexibel en Demontabel. 

 

Gerelateerde Projecten